sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Hakkoopiirakka



20151113_183133.jpg


1. Kuka olet?
 Olen Kaarina Sinkkonen, Rikun isän äiti, mamma.

2. Mikä on lempiruokasi?
 Lempiruokani on tavallista kotiruokaa. Tykkään broileriruuista ja kasviksista. Syömme paljon salaatteja, marjoja ja hedelmiä. Lempiruokani on broilerinfilee kanttarellikastikkeella, lisäkkeenä ohra-riisiä, kasviksia ja salaattia. Jälkiruokana marjarahka tai marjahyytelö.

3. Millainen ruoanlaittaja olet?
Laitatko päivittäin ruokaa vai vain harvoin?
Teetkö kaiken itse vai suositko valmisruokia?
Laitan päivittäin kotiruokaa, emme suosi valmisruokia juuri lainkaan. Teemme paljon keittoja ja varsinkin talvisaikaan syömme uuniruokia.
Meillä on leivinuuni, jossa valmistuvat pata- ja laatikkoruoat. Leivon paljon ruokaleipää, sämpylöitä, karjalanpiirakoita, perunapiirakoita, pullaa ja marjapiirakoita. Olemme kovia marjastamaan, joten marjat kuuluvat jokapäiväiseen ravintoomme.
Pappa on hyvä tekemään vispipuuroa omista keräämistään puolukoista.

4. Miten ruoka liittyy elämääsi?
esim. Teetkö vain arkiruokia vai tykkäätkö kutsua ystäviä syömään?
Teemme arkiruokaa, kun olemme papan kanssa kahden ja kutsumme myös ystäviä. Meille on mieluista, kun lapset perheineen tulevat syömään.
Silloin meillä on lähes poikkeuksetta tarjolla karjalanpaistia, broileria tai lohta sekä jauhelihapihvit. Lisäksi on karjalanpiirakoita, kasviksia ja salaatteja. Jälkiruokana on marjoja ja jäätelöä.

5.Kerro paras tai parhaiten mieleesi jäänyt ruokamuistosi!
Mihin tilanteeseen se liittyi?
Keitä oli paikalla ja missä olitte?
Mitä silloin tarkkaan ottaen tapahtui?
Mieluisia ruokamuistoja ovat perheen ja suvun yhteiset tapaamiset ja juhlat. Niihin liittyy aina runsas ruokatarjoilu. Karjalaiseen ruokaperinteeseen liittyy runsas pitopöytä, monenlaisia perinneruokia ja muita herkkuja. Lapsuuden ruokiin kuului lauantaisin isot perunapiirakat, hakkoopiirakka, paisti ja marjasoppa. Äitini oli kova marjastamaan, joten marjojen runsas käyttö periytyy jo lapsuudenkodista.
Yksittäistä tapahtumaa on vaikea palauttaa mieleen, koska meillä on aina ollut runsas ruokatarjoilu ja hauskaa yhdessäoloa molempien sukujen kesken. Myös papan äiti laittoi aina karjalanpaistin ja tuoreet karjalanpiirakat sekä jälkiruoaksi marjakiisseliä.

6.Kerro tuohon ruokamuistoon liittyvä ruokaohje!
Ruokareseptejä minulla olisi vaikka kuinka paljon, mutta haluan jakaa perinneruokaohjeen. Haluan jakaa hakkoopiirakan ohjeen.



Hakkoopiirakka

Tarvitaan hakkoolaatikko, petkele,  perunoita, sipulia, suolaa, ruisleipätaikinaa ja siansivua.
Perunat kuoritaan ja pannaan hakkuulaatikkoon. Pari sipulia ja raa’at perunat hakataan petkeleellä hienoksi. Kaulitaan ruistaikina, joka laitetaan leivinpaperin päälle tai voideltuun vuokaan. Sen päälle peruna-sipuli silppua ja suolaa. Sitten sianlihaviipaleet, joihin lisätään suolaa. Jos käytät esim. Amerikan pekonia, niin suolaa ei tarvita.  Kaulitaan taikinakuori päälle ja paistetaan kuumassa uunissa  n.1 1/2 tuntia. Alumiinifolio ehkäisee pinnan palamisen.
Ota uunista, voitele voilla, laita päälle voipaperi, pyyhe ja sanomalehtiä.  Anna hautua ja pehmetä. Syö voin kera.
Jos et halua tehdä näin vaivalloista, niin käytä Rikun isän Juhan ohjetta: Osta peruna-ruistaikina ja peruna-sipuli pussi. Tekotapa on  sama, mutta helpompi ja nopeampi.
Perinteisen hakkoopiirakan valmistus kuvina.

20151113_183133.jpg

20151120_130133.jpg

20151120_132341.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti