tiistai 15. maaliskuuta 2016

Lemin särä


Olen Päivikki Hosionaho. Lempiruokani on jauhelihalasagne ja lohikeitto. Valmistan ruokaa päivittäin itse, perheelleni. Suosin kotimaisia raaka-aineita, ja myös luomua. Teen yleensä arkiruokia, mutta jos tulee ystäviä kylään niin jotakin erikoisempaa ruokaa. Esim lohta, tai kesäisin grilliruokaa.


Paras ruokamuistoni oli kun, olimme Lemillä syömässä säräpirtillä. Juhlistimme silloin isääni, joka täytti 80-vuotta. Paikalla oli kaikki sisarukset perheineen. Ruokana oli särää, perunaa, rusinakeittoa, kaljaa ja leipää. Ruokaa sai hakea rajattomasti. Tunnelma oli mukava ja ruoka oli hyvää.


Kuvahaun tulos haulle lemin särä


Lemin särä
1 kg karkeaa suolaa
10 kg lampaanlihaa (0,5 kg lihaa/ruokailija)
perunoita (4 perunaa/ruokailija)
  1. Lihat suolataan neljän päivän ajan.
  2. Lihat huuhdellaan kiehuvalla vedellä, jolloin niistä lähtee liika pintasuola pois ja ne paistuvat paremmin kauniin ruskeiksi.
  3. Huuhdellut lihat ladotaan säräkaukalon pohjalle ja pannaan hyvin lämmitettyyn leipäuuniin tuoreiden leppäpulikoiden päälle. Leppäpulikat estävät kaukalon palamista ja antavat käristyessään hyvän maun lihaan.
  4. Kun lihat ovat paistuneet kauniin ruskeiksi, kaukalo otetaan ulos uunista ja lihat käännetään toinen puoli ylöspäin. Lihasta kaukalon pohjalle valunut liika rasva valutetaan pois ja liha laitetaan uudelleen paistumaan.
  5. Kun toinenkin puoli on paistunut, otetaan kaukalo ulos ja nostetaan lihat kaukalosta pois.
  6. Kaukalon pohjalle ladotaan puolikypsiksi keitetyt ja kuoritut perunat ja valellaan ne paistetulla rasvalla.
  7. Lihat nostetaan perunoiden päälle ja kaukalo laitetaan uuniin vielä noin tunniksi. Tässä ajassa perunat imevät rasvaa itseensä ja kypsyvät.
Lihasta riippuu, kuinka kauan sitä pitää paistaa. Nuori lammas kypsyy noin kolmessa tunnissa, vanhemman lampaan lihan kypsyminen voi kestää puolta pidemmän ajan.

                    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti